Archive for oktober 2017

– Nå har jeg virkelig skjønt hvor viktig søvn er

Ragnhild Mowinckel er en av Norges beste alpinister og kjører for det norske alpinlandslaget. Hun ble i 2012/13-sesongen juniorverdensmester i storslalåm og to ganger i superkombinasjonen. I VM i St. Moritz i Sveits i mars i år kjørte hun inn til karrierens foreløpige høydepunkt med en knallsterk 6. plass i Super-G.

Du er en dyktig toppidrettsutøver. Hvor mange timer søvn trenger du for å prestere optimalt?
– Jeg er veldig avhengig av å sove godt for å prestere. For å prestere på mitt beste trenger jeg i hvert fall 8-9 timer.

Hvordan blir prestasjonene dine påvirket av for lite søvn?
– Jeg mister fort konsentrasjon og fokus når jeg ikke sover nok. Samtidig får man litt følelsen å være «ute av seg selv», man mister litt tilstedeværelsen og blir litt fjern. Humøret påvirkes også og jeg føler meg mer sliten, før jeg i det hele tatt har gjort noe som helst.

Hva tenker du rundt søvn og restitusjon?
– Jeg tror søvn er vesentlig både for prestasjoner og restitusjon. Med høy treningsbelastning er man mye mer avhengig av å sove nok. Man blir mye mer sliten av å være i fysisk aktivitet, og når den belastingen er veldig høy, blir søvnen enda viktigere.

Hvordan er dine rutiner for søvn?
– Jeg prøver å ha ganske faste rutiner for når jeg legger meg. Vi starter ofte dagene våre veldig tidlig på morgenen, så jeg prøver helst å legge meg mellom 21.30 og 22.00. Det funker ganske bra, og da vet jeg at jeg er mest mulig uthvilt til dagen etter.

Var du opptatt av søvn også når du var yngre?
– Nei, absolutt ikke! Men samtidig skjønte jeg ikke hvor viktig det faktisk var. Jeg slet mye med å sovne da jeg var yngre. Jeg hadde veldig mye energi rundt leggetid, og var til tider veldig trøtt om morgenen. Det er først de seinere årene jeg virkelig har skjønt hvor mye søvnen påvirker humøret og energinivået.

Hva er dine beste søvnråd til barn og ungdom?
– Det første jeg tenker på er at søvn er superviktig for hvordan man føler seg dagen etter. Selv om man kanskje ikke tror det eller har tenkt så mye over det. Så hvis man klarer å legge seg litt tidligere enn det man pleier, så vil det hjelpe på humør dagen etter.
– Hvis man er på skole i tillegg, står man jo opp ganske tidlig, for man vil jo helst prestere der også. Stiller man uthvilt, så blir det lettere å følge med på skolen. I tillegg blir gjerne treningen etter skolen eller på ettermiddagen og kvelden noe man kvir seg til eller ikke orker hvis man har sovet for lite.

Hva er din favorittsovestilling?
– Det er på en av sidene, med beina godt trukket opp – og under en god og varm dyne.

Navn: Ragnhild Mowinckel
Yrke: Alpinist / toppidrettsutøver
Alder: 25 år
Fødested: Molde i Møre og Romsdal

Instagram: ragmow
Facebook: Ragnhild Mowinckel
Nettside: ragmow.com